Etelä-Suomen talvi 2019-2020 on ollut poikkeuksellisen lämmin ja lumeton. Helmikuulle jatkunut lauha sää on nyt ensimmäistä kertaa johtanut vuodesta 1974 alkaen järjestetyn Finlandia-hiiihdon peruuttamiseen. Tämän huomioi twitterissä myös sisäministeri, ilmaisten samalla huolensa siitä onko tämä tulevaisuudessa uusi normaali.
Twiitti keräsi myös vastineita, jotkut nostivat esille että itse asiassa jo ensimmäiseksi suunniteltu Finlandia-hiihto vuonna 1973 peruttiin lumen puutteen vuoksi. Ja vähälumisia talvia on toki ollut sen jälkeenkin, muun muassa talvena 2007-2008 lumipeite tuli Helsinkiin vasta maaliskuun alussa.
Hiihtäjien onneksi myös Lapissa ja Kainuussa lunta on yllin kyllin, jopa ennätyksellisesti, ja hiihtourheilun faneille Salpausselän kisojen järjestäjät vakuuttavat ainakin tässä vaiheessa että hiihdot voidaan järjestää tykkilumen avulla. Onko siis tästä uutisesta tarpeetonta huolestua?
Yksi talvi tai yksittäinen hiihtokisa ei tosiaan sinänsä välttämättä johdu ilmastonmuutoksesta – samoin kuin tiukka pakkasjakso ei tarkoita että ilmiö olisi peruttu. Mutta faktaa on että keskilämpötilan jatkaessa nousuaan IPCC:n ennusteiden mukaisesti, lumettomat talvet Etelä-Suomessa tulevat yleistymään.
Eikä kyse ole pelkästään kauas tulevaisuuteen tehdyistä ennusteista, vaan ilmiö on jo vauhdissa. Juuri päättynyt vuosi 2019 oli mittaushistorian toiseksi lämpimin koko maailmassa (vuoden 2016 jälkeen), päättäen ennätyslämpimän viisivuotisjakson ja samalla kuumimman vuosikymmenen koskaan. (Lähde: Maailman ilmatieteen järjestö).
Maailman lämpötila vuonna 2019 oli noin 1,1 astetta korkeampi kuin esiteollisena vertailuajankohtana 1850-1900 keskimäärin. Vaikutukset olleet dramaattisia erityisesti arktisilla alueilla, jossa ilmasto lämpenee jopa yli kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin.
Etelä-Suomessa talvet vietetään usein ”nollan paikkeilla”, joten lämpötilan nousu edelleen vähentää lumisen jakson pituutta nopeasti. Tutkimusprofessori Timo Vihma Ilmatieteen laitokselta arvioi syksyisessä tiedotustilaisuudessa perustuen IPCC:n erikoisraporttiin, että jo 2070-luvulla lumisia talvia voi olla täällä olla vain silloin tällöin kuten vaikkapa Keski-Euroopassa.
WWF:n mukaan talvet ovat jo siirtyneet Suomessa 300 kilometriä pohjoisemmaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa että kisakaupunki Lahdessa talvet olivat vielä 1980-luvulla vastaavia kuin Joensuussa. Ja hiihtokisojen peruuntuminen ei tietenkään ole ainoa seuraus, vaan vakavin uhka lumettomista talvista kohdistuu arktisen alueen eliöstölle.